کاخ شیروان شاه Palace of the Shirvanshahs
کاخ شیروان شاه، بزرگترین اثر تاریخی معماری شیروان- آبشرون آذربایجان، واقع در درون شهر باکو است. این مجموعه شامل ساختمان اصلی قصر، چنبره دفن، مسجد شاه با یک مناره، مقبره سید یحیی باکویی ،پورتالی درضلع شرقی ، دروازه مراد، مخزن آب و بقایای حمام خانه می باشد. این قصر بر روی اسکناس ده هزار مناتی آذربایجان به تصویر کشیده شده است.ساختمان اصلی مجتمع در سال 1411 توسط شیروان شاه شیخ ابراهیم اول شروع به ساخت شد. این ساختمان دو طبقه دارای 50 ابعاد مختلف است و با سه راه پله باریک و پیچ در پیچ به هم متصل می شوند. پس از فتح باکو توسط صفوی در سال 1501، در طی چند قرن این "قصر" متروکه باقی ماند و بخش های زیادی از آن تخریب گردید.مجتمع کاخ شیروان شاه، در سال 1964 به عنوان موزه مرکزی معرفی گردید و از آن زمان تا کنون، مرمت و بازسازی آن در حال انجام است. آثار معماری اسلامی در سراسر این کاخ مشهود است و بیانگر دقت و ظرافت بکار رفته شده در آن می باشد.
کاخ شیروان شاه
برج دختر Maiden Tower
برج دختر یک بنای مخروطی شکل در شهر باکو در جمهوری آذربایجان است که از سنگ ساخته شده و بهترین نماد برای معماری آذربایجان به شمار میرود.ارتفاع برج دختر٢٩ متر ارتفاع است. در مورد سال ساخت برج دختر اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد، اما نمای ساختمان نشانههای معماری قرن ١٢ را در خود دارد.نام آذری برج دختر ، “گیز قلعسی” است که در فارسی قلعه دختر یا برج دختر نامیده میشود. درباره این برج داستانهای زیادی میگویند. مثلا یکی از داستانها مربوط به حکمران ثروتمندی است که به عشق دختر خود دچار شده و از او میخواهد که باهم ازدواج کنند. دختر که ترس از گناه او را گرفته و از طرفی نمیتواند از دستور پدر سرپیچی کند، به پدر پیشنهاد ساخت برجی را میدهد تا در مدت ساخت برج بتواند تمام جوانب را بسنجد و تصمیم خود را بگیرد. بعد از اتمام برج، دختر راحتترین تصمیم و شاید عقلانیترین تصمیم را میگیرد، به بالای برج رفته و خودش را به پایین پرت میکند.در حال حاضر، داخل برج دختر را نقاشیهای قدیمی پوشانده و مغازهای که سوغاتیهای مختلف آذربایجان را میفروشد، هم در آن دایر است. از روی پشت بام برج دختر، محلههای قدیمی باکو کاملا معلوم است. برج دختر در سال ۲۰۰۰ به همراه کاخ شروانشاه درفهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
برج دختر
موزه فرش آذربایجان Azerbaijan Carpet Museum
این موزه مخصوص نمایش فرشها و گلیمهای دستباف و همینطور لباسهای سنتی آذربایجانی از دورههای مختلف تاریخی این سرزمین ساخته شده است. این موزه بزرگترین مجموعه یا کلکسیون فرش آذربایجانی را در خود جای داده است. موزه فرش در سال ۱۹۶۷ و نزدیک مسجد قرن پانزدهمی جمعه (جوما) در بخش قدیمی باکو ساخته شد. این موزه کارگاههای آموزش فرشبافی و صنایع دستی و نیز برنامههای سخنرانی عمومی را برگزار میکند. بخشی از موزه هم به تاریخ شهر نابود شده توسط ارتش ارمنستان در سال ۱۹۹۲ به نام شوشا تحت عنوان تمدن سوخته میپردازد.
موزه فرش آذربایجان
مسجد بی بی هیبت Bibi-Heybat Mosque
مسجد بی بی هیبت یک مسجد قدیمی در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان هست، این بنا در دوران شیروان شاه ساخته شده بود، که در سال ۱۹۳۶ توسط بلشویکها به طور کلی نابود شد، و ساخت و ساز بنا از دهه ۹۰ آغاز و سرانجام در سال ۱۹۹۷ میلادی، بنای کنونی مسجد افتتاح شد. این مسجد شامل آرامگاهی از نوادگان حضرت محمد ، که امروزه مرکز معنوی مسلمانان این خطه و یکی از مهمترین بناهای معماریدر جمهوری آذربایجان میباشد. در میان افراد بومی این منطقه، این مسجد با نام مسجد حضرت فاطمه زهرا نیز شناخته میشود.
.
مسجد بی بی هیبت
Nation flay square میدان پرچم ملی
این میدان بزرگترین میدان باکو می باشد ، که پرچم کشور آذربایجان با ارتفاع 162 متر در وسط این میدان قرار گرفته است .این میدان دقیقا کنار بلوار باکو واقع شده است .نام سابق آن ، میدان لنین ( Lenin Square) بوده است.
میدان پرچم ملی
موزه ادبیات نظامی آذربایجان Nizami Museum of Azerbaijani Literature
موزه ادبیات نظامی گنجوی، موزه ادب و هنر باکو است که در سال 1939 به نیت بنای یادبودی برای نظامی گنجوی ساخته شد. در این موزه آثاری از نظامی و دیگر شاعران مشابه نگه داری می شود که از نظر فرهنگ و قدمت، بسیار نفیس و قدیمی هستند. همچنین این موزه در یکی از معروف ترین خیابان های باکو به نام خیابان حاکمیت قرار گرفته است. در سر در این موزه نیز، مجسمه هایی از محمد فضولی، ملاپناه واقف، میرزا فتحعلی آخوندزاده، خورشیدبانو ناتوان، جلیل محمدقلی زاده و جعفر جبارلی ساخته شده است. جمع آوری، تحقیق و ذخیره سازی اطلاعات فرهنگ و ادبیات آذربایجان، هدف اصلی برپایی این موزه بوده است.
موزه ادبیات نظامی
برج های شعله Flame Towers
برج شعله با ارتفاع ۱۹۰ متر که بلند ترین آسمان خراش های شهر باکو می باشند، با الهام از جوهره وجودی سرزمین آذربایجان، سرزمین آتش طراحی و ساخته شده اند.هزاران ال ای دی که بر روی نمای این برج ها نصب شده است در شب حرکت شعله ور و نورانی، شعله های آتش را نشان میدهند که از دورترین نقطه شهر باکو هم دیده می شود. چشم انداز دیدنی این برج ها، نماد نمای مدرن و امروزی شهر باکو می باشد.
برج های شعله
پـارک ملـی آبشـرون Absheron National Park
پارک ملی آبشرون آذربایجان، در هشتم فوریه سال ۲۰۰۵ به دستور رئیس جمهور آذربایجان الهام علی اف در منطقه ای به مساحت ۷۸۳ هکتاردر منطقه خزر باکو به بهره برداری رسید. حفاظتگاه طبیعی آبشرون در جولای ۱۹۶۹ به منظور محاظت از بز کوهی، خوک آبی دریای خزر و پرندگان دریایی که در این سرزمین زندگی می کنند، ساخته شد
پارک ملی آبشرون
بـاغ گیـاه شنـاسـی بـاکـو Baku Botanical Garden
یکی از بزرگ ترین و سرسبزترین پارک ها، باغ گیاه شناسی شهر باکو است که در نمای کلی شهر باکو از دیده پنهان شده است.این باغ در نزدیکی منطقه بادام دار واقع است . در پشت دروازه های ناپیدای این باغ بازدیدکنندگان می توانند از هشت صبح تا هشت شب گردش و از دیدنی های ویژه آن لذت ببرند. این باغ گیاه شناسی، منطقه ای وسیع است که دارای درختان سرو کهنسال و معطر می باشد .
باغ گیاه شناسی باکو
Ateshgah of baku آتشگاه باکو
آتشکده باکو، معبدی مذهبی شبیه یک قصر می ماند که در منطقه سوراخانی واقع شده است. سوراخانی، منطقه ای در حومه شهر باکو می باشد. برپایه سنگ نوشته های ایرانیان و هندی ها، این معبد جایگاهی برای پرستش توسط زرتشتیان و هندوها بوده است. این مجموعه پنج ضلعی، محوطه ای دارد که با اتاقک های کوچک ویژه مغ ها محصور شده است. پایه های چهاروجهی که در قرن های هفدهم و هجدهم ساخته شده اند در وسط این بنا قرار دارند. آتشگاه باکو مرکزی زیارتی و فلسفی برای زرتشتیان بوده است.
.
آتشگاه باکو
ساختمان حیدر علیوف Heydar Aliyev Center
مرکز فرهنگی حیدر علی اف یک مجموعه فرهنگی در باکو، آذربایجان است. این مجموعه توسط زها حدید معمار بریتانیایی-عراقی طراحی شده است. مجموعه ای از یک سالن کنفرانس ، یک موزه ، یک کتابخانه و پارکی به مساحت ۹ هکتار می باشد.طراحی سفید رنگ و منحنی شکل این بنا ، آن را به یکی از زیبا ترین و درعین حال مدرن ترین بنا های حال حاضر جهان مبدل نموده است. مرکز فرهنگی حیدر علی اف ساختمانی به مساحت ۱۰۱,۸۰۱٫۰ مترمربع در باکو، آذربایجان است که به خاطر معماری متمایز و روان، و حالت منحنی شکل اش و به دور از زاویه های تیز ، معروف می باشد. زاها حدید پس از یک مسابقه در سال ۲۰۰۷ به عنوان معمار طراح مرکز حیدر علی اف منصوب شد. این مرکز که به عنوان ساختمان اولیه برای برنامه های فرهنگی کشور طراحی شده ، به نوعی بیان کننده احساسات فرهنگ آذری است .تمامی توابع این مرکز، همراه با ورودی ها، به صورت چین هایی در یک سطح متوالی نمایان شده اند. این ساختمان در سال ۲۰۱۳ در دو فستیوال معماری جهان و فستیوال دوسالانه داخلی (Biennial Inside Festival) نامزد دریافت جایزه شد. مرکز حیدر علی اف به طور رسمی در۱۰ می ۲۰۱۲ به عنوان مجموعه فرهنگی باکو افتتاح شد.
.
ساختمان حیدر علیوف
مسجد پیر
میدان چشمه Fountains Square, Baku
میدان فواره میدانی عمومی در شهر باکوست. این میدان قبلا « parapet »به معنی سنگر و دیواره نامیده می شد و اکنون نیز اغلب به همان نام خوانده می شود. نام میدان از وجود ده ها فواره در بنای اولیه میدان در زمان حکومت شوروی در آذربایجان نشأت می گیرد.
.
.
میدان چشمه
Azerbaijan State Academic Opera and Ballet Theater تالار اپرا و باله آذر بایجان
تالار ملی باله واقع در خیابان نظامی باکو در سال 1911، (با 30000 دلار هزینه) ساخته شد و سالن موسیقی آن با لوسترهای مجلل و بسیار زیبایی مزین شد. این ساختمان در سال 1985 دچار آتش سوزی و پس از دو سال بازسازی شد. هنر باله و اپرا از محبوب ترین و فعال ترین هنرهای کشور آذربایجان هستند و این کشور در زمینه این هنر، در سراسر جهان شناخته شده است. این تالار علاوه بر باله و اپرا، سالانه میزبان جشنواره های فصلی موسیقی بسیار زیادی است که شور و طراوت بسیار زیبایی را در شهر ایجاد می کنند.
تالار اپرا و باله آذربایجان
پارک مفاخر باکو
ایچری شهر Icheri sheher
بافت قدیم شهرباکو، که از آن با نام ارگ باکو نیز یاد میشود به تدریج مابین قرون ۱۱ تا ۱۹ میلادی ساخته شده است. این شهر محصور از دوران پارینهسنگی تاکنون محل سکونت انسان بودهاست و فرهنگ و تمدنهای مختلفی چون ساسانی، زرتشتی، شیروانی، ایرانی، عربی، عثمانی و روسی را در خود جای دادهاست. این قسمت شهر در شمال غربی خلیج باکو واقع شده و جزو دیدنیترین مکانهای باکو بشمار میرود که در سال ۲۰۰۰ میلادی در شمار میراث جهانی یونسکو قرار گرفت. ایچری شهر دارای ۲۳ محله، ۲ کاروان سرا، ۳ چشمه آب، میدان بازار و... می باشد که جذابترین مکان آن قلعه دختر است.
ایچری شهر
پارک ملی (موزه ) قوبوستان Qobustan museum
پارک ملی قوبوستان یا پارک فرهنگی هنری سنگی قوبوستان که منطقه ای وسیع در جنوب شرقی کوه های قفقاز و تقریبا ۶۴ کیلومتری جنوب غربی باکو هست، مابین دو رود «پیرساقات» و «سوماقیت» قرار گرفته. این پارک دارای کوه ها و تپه های متعدد، به همراه دره های عمیق و تنگه که در سال ۱۹۶۶ به دلیل کشف غارهای باستانی مسکونی، اشیاء تاریخی، گاز-سنگها و گِل فشان ها* و همینطور سنگ نگاره های منحصر بفردی که عمری بین ۵ هزار تا ۴۰ هزار سال دارن، تحت حفاظت در اومده و در سال ۲۰۰۷ به فهرست میراث جهانی یونسکو راه یافت. بیشترین اهمیت این منطقه به قدمت خیلی طولانی اون برای سکونت بشر بر می گرده، بطوریکه ۶ هزار سنگ نگاره اون از اهمیت تاریخی و فرهنگی فراوانی برخوردارن. پیش بینی می شه قدمت سکونت بشر در این منطقه به عصر یخبندان می رسه. اغلب سنگ نگاره ها شامل انسان های شکارچی، نقش اسباب و وسایل شکار، رقص و مبارزه ها و قایق های نظامی، شترها و کاروان ها و ... هست.
پارک ملی(موزه) قوبوستان