پروژه نئوم که اولین بار توسط شاهزاده محمد در سال 2017 رونمایی شد، گل سرسبد توسعه تجارت و گردشگری عربستان سعودی در سواحل دریای سرخ است. این یک پروژه مرکزی در چشم انداز 2030 است که برنامه های پادشاهی برای تنوع بخشیدن به اقتصاد را تشریح می کند.
توسعه 500 میلیارد دلاری شامل شهرهای هوشمند، بنادر و مناطق تجاری، مراکز تحقیقاتی، اماکن ورزشی و سرگرمی و مراکز توریستی خواهد بود.
نئوم مساحتی در حدود 10200 مایل مربع (26500 کیلومتر مربع) در شمال غربی عربستان سعودی را در بر می گیرد یعنی تقریباً به اندازه کشور آلبانی است. این منطقه از جنوب به دریای سرخ و از غرب به خلیج عقبه محدود می شود. به گفته سازنده، نئوم شامل 10 پروژه خواهد بود که از آنها به عنوان منطقه یاد می شود. تاکنون جزئیات چهار مورد از مناطق اعلام شده است. اینها لاین که معروفترین آنهاست و همچنین منطقه صنعتی اوکساگون و پیست اسکی تروجنا و جزیره سندالله.
این طرح ها شامل شبکه ای از فرودگاه ها، از جمله یک فرودگاه بین المللی است. اولین فرودگاه نئوم بی در منطقه شمالی شارما سال گذشته افتتاح شد و پروازهای منظمی را برای سرمایه گذاران و کارمندان نئوم انجام می دهد.
به گفته آنتونی ویوز، مدیر توسعه شهری نئوم یکی از بزرگترین فرودگاه های بین المللی در جهان تا قبل از سال 2030 آماده خواهد شد.
انتظار می رود این مرکز تجاری و فناوری 48 میلیارد دلار به تولید ناخالص داخلی پادشاهی کمک کند و 380000 شغل ایجاد کند. ساخت این بنا قرار است به زودی آغاز شود.
به گفته سازنده، این کلان شهر از دو آسمان خراش موازی به ارتفاع 500 متر و خطی به فاصله 200 متر از یکدیگر تشکیل خواهد شد. نمای ساختمان ها منعکس خواهد شد.
از سوی دیگر، اوکساگون به عنوان یک شهر بندری هشت ضلعی در کنار دریای سرخ در منتهی الیه جنوب منطقه نئوم تصور می شود. بنا به گفته سازنده نئوم، بندر و هاب لجستیک بزرگترین سازه شناور جهان خواهد بود.
شهر نئوم ابتکار بلندپروازانه محمد بن سلمان
نئوم، ابتکار عمل حاکم عربستان سعودی، ولیعهد محمد بن سلمان، بخش مهمی از پادشاهی است که برای توسعه تعیین شده است. اگرچه گاهی اوقات از آن به عنوان یک شهر هوشمند یاد می شود، نئوم به درستی به عنوان منطقه ای توصیف می شود که شامل چندین شهر، استراحتگاه و سایر توسعه ها می شود.
توسعه این شهر در حال حاضر در حال انجام است. به گفته نظمی النصر، مدیر اجرایی نئوم برای پنج تا شش پروژه برای توسعه استراحتگاه در داخل شهر برنامه ریزی شده است که به موازات لاین وجود دارد و تخمین زده می شود برخی از استراحتگاه ها پس از سه سال افتتاح شوند.
وی گفت که تأثیر همه گیری کووید-19 بر پیشرفت پروژه بسیار کم بوده است. با این حال، بزرگترین چالش، کسب مشارکت های جهانی و ملی بیشتر است.
وی افزود: برنامه ریزی و توسعه شهری تمامی پروژه ها در حال انجام است و جزئیات بیشتر پس از اتمام هر یک از نقشه های سایت اعلام خواهد شد.
ساخت لاین در سه ماهه اول سال جاری آغاز شد. قراردادهایی با شرکتهای ساختمانی ایکام و بچتل برای توسعه زیرساختهای حمل و نقل پیشرفته امضا شده است که این خط را به یکی از بزرگترین و پیچیده ترین پروژه های زیرساختی در جهان تبدیل می کند.
قراردادی با شرکت مخابرات عربستان سعودی در سال گذشته امضا شد تا زیرساخت شبکه 5G را فراهم کند که جاه طلبی های دیجیتال نئوم را تسریع کند.
نئوم همچنین یک مشارکت 5 میلیارد دلاری با آکوا پاور و ایر پروداکتز در ایالات متحده امضا کرد تا بزرگترین کارخانه هیدروژن سبز و آمونیاک سبز جهان را توسعه دهد تا در سال 2026 عملیاتی شود.
فناوری سولار واتر به نئوم کمک می کند تا در راستای یکی از اهداف خود که انقلابی در فرآیند نمک زدایی آب است، تلاش کند. این به حل مشکل دسترسی به آب شیرین در عربستان سعودی کمک می کند.
شهر خطی نئوم (لاین)
لاین یک نمای آینه ای خواهد داشت که حتی به ردپای آن اجازه می دهد با طبیعت ترکیب شود. شاهزاده محمد که در مراسم راه اندازی لاین در ماه جولای صحبت می کرد، بر لزوم رسیدگی به فشار فزاینده بر فضاهای شهری و یافتن راه حل هایی برای جمعیت جهانی که به سرعت در حال گسترش است، تأکید کرد.
شهر لاین اولین شهری در جهان خواهد بود که انرژی خود را از انرژی های تجدید پذیر از جمله باد، خورشید و هیدروژن تأمین می کند.
تا سال 2050، مدت زمان رفت و آمد دو برابر خواهد شد. تا سال 2050، یک میلیارد نفر به دلیل افزایش انتشار دی اکسید کربن و سطح دریاها مجبور به نقل مکان خواهند شد.
وی گفت: 90 درصد مردم هوای آلوده تنفس می کنند. چرا باید طبیعت را فدای توسعه کنیم؟ چرا باید سالانه هفت میلیون نفر به دلیل آلودگی جان خود را از دست بدهند؟ چرا باید سالانه یک میلیون نفر را بر اثر حوادث رانندگی از دست بدهیم؟ و چرا باید بپذیریم که سال های عمر خود را در رفت و آمد تلف کنیم؟
او همچنین گفت این لاین همچنین اولین شهر عمودی با جاذبه صفر جهان خواهد بود.
شاهزاده محمد گفت: «ایده لایه بندی شهرها به صورت عمودی، به مردم امکان حرکت یکپارچه در سه بعد برای دسترسی به آنها را میدهد، مفهومی است که به آن شهرسازی با جاذبه صفر گفته میشود.»
برای افزایش سفر، یک خط راه آهن فوق العاده از شهر عبور خواهد کرد. این خط ریلی از طریق یک سیستم برق تجدید پذیر تأمین می شود.
تصاویر اخیر پهپاد لاین که توسط شرکت اُتی اسکای دراون منتشر شده است، نشان می دهد که ساخت و ساز این پروژه بزرگ آغاز شده است و بیل هایی که در حال حفر یک خندق وسیع در بیابان هستند، دیده میشود.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان مشعل دار ایدههای او بوده و کشور، به ویژه جوانان و آینده آن را رهبری می کند. نسل ها، وارد دوران مدرنی میشوند که در آن انسان و طبیعت می توانند در کنار هم زندگی کنند و دارای یک هارمونی خاص شوند.
روان احمد، یک کارآفرین سعودی از شهر بندری جازان در جنوب غربی، به نشنال گفت: «شاید برای بقیه جهان تعجب آور باشد که یک پادشاهی در مرکز چنین نوآوری قرار دارد.»
او گفت: «برای ما، این یک لحظه بزرگ در تاریخ است. ما قبلا هرگز این هیجان را احساس نکرده بودیم. این بیشتر احساس غرور ملی را القاء می کند، همه اینها به لطف چشم انداز ولیعهد محمد بن سلمان پادشاه عربستان است.»
زمان تکمیل شهر نئوم عربستان
ولیعهد در ماه ژوئیه گفته بود که نئوم تا حدودی از طریق شناورسازی مورد انتظار در سال 2024 تامین مالی خواهد شد.
فاز اول شهر قرار است 1.2 تریلیون ریال (319 میلیارد دلار) هزینه داشته باشد که نیمی از آن از طریق صندوق سرمایه گذاری دولتی پادشاهی، یعنی صندوق سرمایه گذاری عمومی تامین خواهد شد.
وی گفت که انتظار می رود منطقه اقتصادی که در نهایت نه میلیون نفر را در خود جای دهد، تا سال 2026 ظرفیت 450 هزار نفر و تا سال 2030 به 1.5 تا 2 میلیون نفر برسد. در نهایت تا سال 2045 نه میلیون نفر را در خود جای خواهد داد.
اگرچه منتقدان خاصی در مورد تأثیر این پروژه بر محیط زیست وجود دارد، اما مطمئناً این پروژه بر آینده جهان تأثیر میگذارد و آن را درخشان تر، نوآورانه تر و یک پروژه پیشرو در سراسر جهان می کند.